2010. november 17., szerda

Új terv alapján 2014-ben vonulnak csak ki Afganisztánból

A Fehér Ház kedden mutatott be egy tervet, mely szerint nem 2011-ben, hanem 2014-ben fognak csak kivonulni, három évvel később, mint amit Obama ígért. Az afganisztáni a leghosszabb háború az USA elmúlt száz évében.

A kivonás elhúzódását a lisszaboni NATO csúcson akarják bejelenteni, egyben nagyobb szerepvállalásra bírni a szervezetet.

A kivonás bejelentése óta folyamatosan emelkedik a megszállt országban a külföldi katonák száma. Legutóbb idén nyáron emelték jelentősen, 30 000 fővel az USA katonai létszámot. Jelenleg majd 140 000 katona, 50 000 NATO katona, és 150 000 megbízásos zsoldos van Afganisztánban. A jövő év elejétől át kellett volna adni a felügyeletet az afgán haderőnek. A mostani új terv szerint nem átadják, csak elkezdik átadni, egy három éves periódus alatt.

Az afgán haderő kiképzése rendkívül nehéz - nyilatkozta a haderő szóvivője. A leendő katonák nagy része nem tud írni-olvasni, képtelenek a számítástechnika, a modern eszközök használatára, amely elengedhetetlen a modern hadviselésben. Rengeteg a kábítószer fogyasztó, és egész egyszerűen fegyelmezhetetlenek. Rendkívül nehéz dolgunk van velük.

Hamid Karzai afgán elnök már sejthette a tervet, mert többször nyíltan bírálta az USA terveit, módszereit. Mióta David Petraeus tábornok vette át az irányítást az afganisztáni csapatok felett, az indulatok szinte elszabadultak. Bevezette az éjszakai razziákat, melyben sok az ártatlan halálos áldozat, mivel az álmukból felvert emberek reakciói kiszámíthatatlanok, sok a nemi erőszak. Karzai elnök tiltakozik a kivonás lelassítása miatt is, mivel a választóknak nem ezt ígérték. Ezek a folyamatok mind a tálibokat erősítik.

A NATO-csúcson Kanada és Hollandia katonáinak végleges kivonását akarja bejelenteni Afganisztánból.

A terv ellen Amerikában is tiltakoznak. Azok után, hogy az elmúlt egy év alatt 2 millió embert tettek ki a lakásából, 15 millió munkanélküli lett, 42 millió ember kap valamilyen szociális alapú segélyt, élelmiszerjegy vagy ingyenkonyha formájában, egyre nehezebb megmagyarázni miért is háborúznak Irakban és Afganisztánban.

Gyártó István - Jövőnk.info