2010. november 18., csütörtök

Der Standard: Svájc sürgős légvédelmi fejlesztést tervez

A svájci légierő parancsnoka irányítható lövedékektől tart

Bern - Markus Gygax, a Svájci Légierő parancsnoka attól tart, hogy Svájc hamarosan nagy hatótávolságú irányított lövedékek befolyási övezetébe kerül és ezért zsarolható lesz. Ezért azt szorgalmazza, hogy Svájc saját irányított lövedékek elleni elhárító rendszerrel egy európai szövetségbe ágyazódjon be.


Markus Gygax, a Svájci Légierő parancsnoka

A világ egy faluvá vált; ami valahol a világon megtörténik, az Európát is érinti, nyilatkozta Gygax a "Sonntag" című újságnak. Globálisan negatív irányba tartanak a folyamatok: Még több konfliktus, még több migráció, még nagyobb zsarolási tendenciák. Ráadásul a fegyvergyártás az utóbbi öt évben 20 százalékkal nőtt, állítja a parancsnok.

Elhárítást szorgalmazva

Gygax úgy hiszi, hogy a jövőben már 3000 kilométeres hatótávolságú irányított lövedékeket fognak alkalmazni. Svájc ezáltal zsarolhatóvá válik és ezért egy elhárító rendszerre van szüksége. A veszély a légierő parancsnoka szerint inkább szervezetek irányából, mint államokétól ered.

Vagy vásárol az ország magának ilyen rendszert, hogy ilyen védelemhez jusson, vagy egy sajátot ágyaz be egy európai szövetségbe. A második lehetőség Gygax szerint okosabb. Egy európai szövetséggel karöltve valódi elhárítórendszert lehetne megvalósítani.

Gygax gyors felfegyverkezést sürget, mert szerinte senki sem tudja, hogy mi lesz öt, vagy tíz év múlva. 1988-ban példának okáért fogalma sem volt senkinek arról, hogy 1989-ben leomlik a Berlini Fal.

Forrás: derStandard.at

Megjegyzés: A svájci légierő parancsnoka tehát 5-10 éven belül súlyos fenyegetésekkel számol. Kérdés, hogy milyen szervezet, esetleg ország lehet az, ahonnan ilyen fenyegetés várható. És vajon mi lehetne a zsarolás tárgya, ill. oka? A hír több mint érdekes a folyamatosan a nemzetközi terrorizmusról szóló és a leszereléseket követelő beszámolók sűrűjében.

Németh Krisztián - Jövőnk.info