2010. november 18., csütörtök

Kétkamarás korporáció?

Az új alkotmányt előkészítő parlamenti bizottságban felvetődött a kétkamarás parlament gondolata is. A Fidesz (és az összes többi párt) kisebb parlamentet ígért a választási kampány során. (Amiről persze már inkább elfeledkeznek, nemigen akar egyik képviselő sem elesni zsíros ’állásától’.) Most inkább a kétkamarás parlament lehetőségével foglalkoznak. Így a parlament létszáma gyakorlatilag nem sokat változna. A felvetés kapcsán inkább ez utóbbi dolog került a figyelem középpontjába. Az ideológiai tartalom helyett.


A felvetés szerint az alsóházat ugyanis a társadalmi szervezetek, egyházak, nemzeti kisebbségek képviselői adnák. Ez gyakorlatilag annak a korporációs rendszernek az átvétele, mely ideológiai alapvetéseink államépítésre vonatkozó részében is megtalálható.

Az államépítési tételek, vagy egyéb eszmei pontok átvétele csak egy dolog. Ha az egész rendszer nem kerül gyökeres átalakításra, ez édeskevés. Hiába variáljuk például akárhogy a parlament működését (létszámcsökkentés vagy kétkamarás működés), hiába hozzuk be a korporációt, ha megőrizzük a pártrendszert.


Gyökeres átalakítás kell, nem a régit toldozgatni, hanem újat tenni a helyére. Ez a rendszer önmaga akadálya!

Bükkfalvi Roland – Jövőnk.info