2010. november 23., kedd

Észak- és Dél-Korea között újra szóltak a fegyverek

Dél-Korea katonai hadgyakorlatot tartott egy olyan területen, mely jelenleg a senki földje katonailag. A terület egy vitatott hovatartozású sziget, melynek közelében a nagy feszültséget kiváltott déli fregatt is elsüllyedt.

A szigetre déli tengerészgyalogosok hatoltak be, állításuk szerint hadgyakorlatoztak. A gyakorlatot nem jelentették Északnak, mely a behatolást látva tüzérségi tűz alá vette a szigetet. Több katona megsebesült, egy meghalt. A katonákat visszavonták, és választüzet nyitottak, mellyel a kivonást igyekeztek fedezni.

Ez az incidens nem fogja elősegíteni a két ország közötti - elsősorban az agresszív politikát folytató déli elnök hibájából - feszült viszony oldását.

Az északi országrész a világ egyik legnagyobb hadseregét tartja fenn. A déli haderő a nyugati modernizációt követi, mellette 23 000 amerikai katona is állomásozik ott. Észak azonban ereje mellett Kína támogatására támaszkodik.

Kína és Oroszország felszólította a feleket, hogy térjenek vissza eredeti állásaikba, és szüntessék be a további harci, és katonai tevékenységeket a határok közelében.

Gyártó István - Jövőnk.info