2010. november 17., szerda

Fidesz: a múlt visszaköszön, a jövő baljós

A 98 százalékos büntetőadó kapcsán visszaköszön a múlt a Fidesznek, emlékeztetve: ők is részei az országot szétrabló rendszernek.


Mint ismert, a kormány 98 százalékos adóval kívánja súlytani az állami vezetők és az állami cégvezetők végkielégítéseit és szabadságmegváltásait. A törvényt rendhagyó módon, öt évre visszamenőleg kívánják alkalmazni. Ez az eljárás persze megbukott az alkotmánybíróságon, és a liberális „európaiságot” képviselők szemében. Az igazságérzet és nemzeti jog azonban ebben semmi kivetnivalót nem találhat – ha majd nem csak pénzbehajtás lesz a tét, hanem valódi nemzeti átrendeződés, lesznek még ennél „felháborítóbb” intézkedések is!

Az érintett, előzőleg kormányzó körök azonban joggal vetik a Fidesz szemére, hogy ezzel gyakorlatilag csak őket sújtják, holott annak idején a Fidesz képviselők és köreik ugyanúgy felmarkolták a pénzeket. Lázár János, Fideszes frakcióvezető az érintett Fideszes képviselőknek is javasolja, hogy bár nem esnek a törvény hatálya alá, önként fizessék be az adót, annak idején felvett juttatásaik után. Ehhez azonban nem nagyon fűlik a foguk – többek között Orbán Viktornak sem.


A Fidesznek jelentős önrevízióra lenne szüksége, és kemény kézre, hogy a sajátjain is végigverje legalább az igazság látszatát – amivel jelentősen erősíthetné tekintélyét, növelhetné elismertségét.

A konkrét ügyön túl még egy elgondolkodtató szempontja van a dolognak. Lázár a közvélemény felé egy markánsabb, az igazsághoz közelebb helyezkedő, a párt többségétől eltérő álláspontot közvetít. Pont úgy, mint korábban Pintér, aki nehéz jövőre, romló közbiztonságra, és hasonlókra figyelmeztetett. A párt jól megbízható emberei, ellentétes megnyilatkozásaik nem is okoznak semmiféle feszültséget. Nem ellentétekről van ugyanis szó, hanem jól átgondolt kommunikációs stratégiáról. A Fidesz már készül arra is, ha – ahogy várható – bekövetkezik a kormány helyzetének megingása. Az előrehozott választások és az államcsőd előtt marad még egy hosszabbítási lehetőség, amihez jól jönnek majd ezek az „igazmondók”.

A Fidesz jól taktikázik, de rendszere stabilitásának akadálya önmaga.


Bükkfalvi Roland – Jövőnk.info